Därför är Fairtrade viktigt

När jag startade Read The Label åkte jag Indien för att besöka olika Fairtrade-certifierade fabriker. Jag valde också att besöka verksamheter som inte var certifierade, för att med egna ögon se vilken skillnad Fairtrade gör för dessa människor. Jag kan idag med egen erfarenhet säga att Fairtrade gör reell skillnad för odlarna, deras familjer och samhällena. Fairtrade är den enda certifieringen med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft.

50%
50%


Fairtrade är en oberoende certifiering med fokus på mänskliga rättigheter. Märkningen hjälper världens mest utsatta samhällen att undkomma fattigdom och bidra till en positiv hållbar utveckling. För vår del betyder det att vi kan skapa långsiktiga och transparenta samarbeten med våra leverantörer, för att tillsammans bidra till bättre arbets- och levnadsvillkor för producenterna.

En inblick hos vår Fairtrade-producent RCM Organic
En av våra leverantörer är företaget RCM Organic. Företaget drivs av texilpionjären Rajat Jaipuria som var först i Indien med att erbjuda Fairtrade-certifierad bomull. Rajat är en fantastisk person; snäll, ödmjuk och otroligt inkluderande. En av hans anställda berättade för oss att företaget inte bara hjälper dem, utan även deras familjer. RCM Organic finansierar barnens utbildning och hela familjens sjukförsäkringar. De anställda får även företagssponsrade måltider, betald ledighet och aktier i verksamheten. Jag blev helt tagen över den värme och medmänsklighet vi mötte på plats i Kolkata. RCM Organic, tillsammans med våra övriga Fairtrade-certifierade verksamheter, gör verkligen stor skillnad för sina anställda.

Därför är Fairtrade livsviktigt
Bomullsodlare av konventionellt odlad bomull har en helt annan vardag än odlare som verkar under Fairtrade. Hela 270 000 indiska bomullsbönder har begått självmord de senaste 15 åren. Deras extremt knappa löner i kombination med dåliga skördar gör det svårt för bönderna att försörja sig. När skuldbergen vuxit sig alltför stora är den enkla utvägen att ta sitt liv. Självmord är alltså en direkt konsekvens av att bomullsodlare inte får skäligt betalt. Därför gör Fairtrade all skillnad i världen.

Fairtrade hjälper bomullsodlare få kunskap om sina rättigheter, organisera sig och sälja bomull gemensamt, vilket stärker deras ställning på världsmarknaden. Odlarna garanteras även ett minimipris som täcker kostnaden för en hållbar produktion och en Fairtrade-premie som syftar till social, ekonomisk och miljömässig utveckling för lokalsamhället.

Som du kanske förstår är Fairtrade ett självklart val för oss. Att behandla människor rättvist – från bönderna som plockar vår bomull, till fabriksarbetarna som syr våra produkter. 

Jag hoppas att du fått ökad förståelse för vad Fairtrade innebär. Dina shoppingvanor gör skillnad och kan förändra en hel bransch. Du kan också bidra genom att ställa tre viktiga frågor till handeln – vem har tillverkat produkten? Var har tillverkningen ägt rum? Hur har tillverkningen gått till? Om vi alla börjar ställa dessa tre frågor kan vi förhoppningsvis bidra till en mer medveten värld.

Vill du veta mer om Fairtrade och deras viktiga arbete, vänligen besök deras hemsida: https://www.fairtrade.net/.

Anna Wennhall, grundare

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Morning Talk with Therese Elgquist

Morning Talk with Therese Elgquist

Therese Elgquist är matkreatör, kokboksförfattare och matstylist. Bland annat gör hon de läckra recepten på Food Pharmacys blogg, står för matlagni...

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Vi är otroligt stola och glada över att presentera vår nya ambassadör – Johanna Ljunggren. På Elle.se har Johanna skapat plattformen Detoxlife.se, ...

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Agnes Gällhagen – @cashewkitchen på instagram – är matkreatören som på ett kreativt och vackert sätt fångar färggranna, vackra måltider genom foto...