We proudly do things differently

Read The Label grundades med visionen att skapa och driva en positiv förändring i textilindustrin. Detta genom att tillverka produkter med respekt och omtanke för människor och miljö. Vår designfilosofi bygger på den skandinaviska traditionen av minimalistisk och stilren design. Vi strävar efter att skapa kompromisslösa kvalitetsprodukter som våra kunder kommer att använda och älska under lång tid. Genom våra produkter vill vi inspirera till en mer medveten värld.  

Hur allt började

För fyra år sedan började min resa – på jakten efter världens bästa sängkläder. Men längs vägen insåg jag att det inte enbart är längden på bomullsfibrer, trådtäthet eller vävteknik som definierar världens bästa sängkläder – det handlar om så mycket mer.

När jag 2018 började söka efter producenter inom textilbranschen blev jag förskräckt. Jag läste om hur bomullsindustrin – en av världens smutsigaste industrier – använder mer bekämpningsmedel än någon annan gröda i världen. Vidare att 270 000 indiska bomullsbönder tagit livet av sig de senaste 15 åren, en siffra som är omöjlig att ta till sig. Hur våra mest utsatta samhällen och värdefulla ekosystem betalar priset för vår stora, billiga konsumtion.

Hur kan det gå så långt att människor väljer att ta sitt liv och bomullsindustrin fortsätter släppa ut så mycket farliga kemikalier? Ett av svaren är bristen på transparens i textilindustrin. Många företag vet inte var deras produkter tillverkats, av vem eller på vilket sätt. Hela 93 % av världens klädföretag vet inte var deras bomull kommer ifrån och 76 % vet inte var tyget vävts, stickats eller färgats. Det ser tyvärr inte bättre ut när det kommer till hemtextilier.

Jag bestämde mig för att göra det jag kunde för att skapa och driva en positiv förändring i textilindustrin. Det blev startskottet för Read The Label. Jag lyssnade och lärde av dem som är själen i leverantörskedjorna, från bomullsplockare på fälten till textilagenter och producenter.

Till slut hittade jag ett kooperativ av ekologiska bomullsodlare i Telangana, Indien, som samarbetade med ett familjeägt företag i Kolkata. Jag hade hittat rätt. Read The Label lanserades med visionen att skapa produkter av finaste kvalitet som tillverkats med respekt och omtanke för människor och miljö. Vårt löfte är att alltid erbjuda full transparens och visa upp hela produktionskedjan – från bomullsfrö hem till dig. För om vi inte blir medvetna hur kan vi då åstadkomma en förändring?

Ekologisk odling

Att främja användningen av ansvarsfullt producerat material är något av våra viktigaste prioriteringar. Cirka 70% av textilbranschens hållbarhetspåverkan sker i råvarustadiet – innan produkterna faktiskt har tillverkats. Vi använder den finaste ekologiska bomullen som är GOTS-certifierad. Bomullen odlas helt utan farliga bekämpningsmedel eller GMO-frön, vilket förbättrar hälsan hos bönderna som slipper att utsättas för kemikalierna. Detta förhindrar även att vattendrag och odlingar förgiftas samt att du som konsument slipper komma i kontakt med bomull som kan orsaka irritation, utslag och yrsel.

Läs mer

Etiskt producerat

Vår respekt för människor och planeten påverkar vårt sätt att utforma och producera. Varje produkt tillverkas enligt högsta etiska och miljömässiga standard från början till slut. Samtliga av våra producenter är certifierade enligt Fairtrade, vilket är den enda certifieringen med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft. Våra produkter tillverkas av vuxna, som får rättvist betalt och behandlas med respekt. Arbetsförhållanden är säkra och vi förbjuder barnarbete och all typ av diskriminering. Fairtrade-premien går även till sociala, ekonomiska och miljömässiga initiativ. Exempelvis att investera i barns utbildning, hälsovård och i jordbruket.

Läs mer

Exceptionell kvalitet

Från gårdar till fabriker hittar vi den finaste bomullen och samarbetar uteslutande med skickliga, ansvarsfulla fabriker och tillverkare. Vi har omsorgsfullt valt ut den finaste långfibriga bomullen och strävar efter att skapa kompromisslösa kvalitetsprodukter som du kommer att använda och älska under lång tid.

Läs mer

TRANSPARENT PRODUKTIONSKEDJA

Med full transparens ger vi hela historien bakom varje produkt. Vi spårar våra produkter från frö hem till dig, så att du får all information längs vägen. Genom att öppna dörrarna till våra fabriker kan du läsa om hur våra producenter förbinder sig till exceptionellt hantverk, etisk praxis och de finaste materialen.

Läs mer