Vikten av ekologisk bomull

Bomullsindustrin – en av världens smutsigaste industrier. Med framväxten av ”fast fashion” som producerar nya kollektioner snabbare och billigare än någonsin, är det de mest marginaliserade människorna och planeten som får betala de verkliga kostnaderna. Hav har förvandlats till öken, floder har torkats ut och kemikalier förgiftar vattendrag och grödor. Nedan beskriver vi fördelarna med ekologiskt odlad bomull, hoppas att du vill ägna en minut åt att läsa.

Vid konventionellt odlad bomull (icke-ekologiska gårdar) används mängder med syntetiska gödselmedel och giftiga bekämpningsmedel. Växtgiftet används för att hålla maskarna borta från bomullskapslarna och kan i värsta fall orsaka dödsfall vid direktkontakt mot huden. Dessa kemikalier förknippas med allergier, andningsproblem, hudutslag, cancer, fosterskador, hormonella och reproduktiva effekter. Men det stannar inte här. Det farliga bekämpningsmedlet förgiftar viktiga vattendrag, som påverkar dricksvattnet och grödorna. 

50%
50%

Så hur gör ekologisk bomull skillnad?

1. Inga bekämpningsmedel – Vid odling av ekologisk bomull bibehålls ett välmående ekosystem genom att bönderna förlitar sig på traditionella jordbrukstekniker och naturliga processer. Här används inga kemiska bekämpningsmedel, konstgjorda gödningsmedel eller genmodifierade grödor (GMO). Detta till skillnad från konventionellt odlad bomull som står för 25 % av de globala bekämpningsmedlen. Hela 77 miljoner bönder – som inte odlar ekologisk bomull – förgiftas årligen av bekämpningsmedel.

2. Minskad vattenanvändning – Hela 70–80% av all ekologisk odlad bomull använder regnvatten istället för konstbevattning vid bomullsproduktion. Konstbevattning har flera negativa effekter; den bidrar till brist på grund- och ytvatten samt djur, växter och människor påverkas när deras vattendrag minskar eller helt försvinner. Vår producent Chetna Organic förlitar dig enbart på regnvatten för att bevattna sina bomullsgrödor.

3. Bättre levnadsvillkor – Ekologiska gårdar skyddar böndernas liv och välbefinnande. Bönder som använder sig av genmodifierade grödor (GM-grödor) utlovas högre avkastning och lägre kostnader. Men användningen av bekämpningsmedel ökar och ogräset har börjat utveckla resistens mot GMO-företagens bekämpningsmedel. Genom patent och rättigheter kan företagen ta extra betalt av bönderna. Skyhöga skulder tros ligga bakom många av de 270 000 självmord som begåtts av indiska bönder under de senaste 15 åren. På ekologiska gårdar kan arbetarna odla andra grödor tillsammans med bomullen för livsmedelssäkerhet och extra inkomst. Vidare är det strikta kriterier för tillverkningsprocessen vid ekologisk odling – inget barnarbete eller tvångsarbete får förekomma.

4. Bra för huden – Huden är vårt största organ och vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen. Precis som att du väljer att handla ekologisk mat eller kläder, är det lika viktigt att sängkläderna inte bär på farliga gifter och bekämpningsmedel. Ekologisk bomull är mjukare, håller längre, är bättre för din hud och ännu viktigare, vår planet.

Ekologisk bomull gör all skillnad i världen – för dig, bonden och miljön. Samtliga av våra producenter är GOTS-certifierade, vilket är guldstandarden för ekologiskt odlad bomull. Ett helhetsperspektiv har tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela kedjan. 

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Morning Talk with Therese Elgquist

Morning Talk with Therese Elgquist

Therese Elgquist är matkreatör, kokboksförfattare och matstylist. Bland annat gör hon de läckra recepten på Food Pharmacys blogg, står för matlagni...

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Vi är otroligt stola och glada över att presentera vår nya ambassadör – Johanna Ljunggren. På Elle.se har Johanna skapat plattformen Detoxlife.se, ...

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Agnes Gällhagen – @cashewkitchen på instagram – är matkreatören som på ett kreativt och vackert sätt fångar färggranna, vackra måltider genom foto...