Morning Talk with Agnes Gällhagen

Agnes Gällhagen – @cashewkitchen på instagram – är matkreatören som på ett kreativt och vackert sätt fångar färggranna, vackra måltider genom fotolinsen. Intresset för mat började redan i unga år och hennes matfilosofi handlar om lustfyllt ätande – närande för både kropp och själ. På sängbordet har Agnes en saltstenslampa i rosa sken, kristaller och ett vattenglas och väckarklockan ringer redan 06.15. Här ger Agnes sina bästa tips inom allt ifrån mat, hållbarhet och sömn till härliga skrivövningar för att inleda dagen på bästa sätt. Dessutom får vi ta del av hennes recept på en magiskt god gröt, gjord på havrekross och med tillbehör som bär, tahini och honung. 

50%50%

Berätta kort om dig själv och vad du sysslar med
Jag jobbar som matkreatör och driver vegobloggen Cashew Kitchen, sedan ungefär fem år tillbaka. Bloggen började som ett sätt för mig att utforska mitt matintresse och hitta någonting som kändes meningsfullt att hålla på med. Jag hade precis hoppat av konstskolan och var på jakt efter något nytt kreativt. Mat var redan då mitt största intresse, så när jag väl började skapa recept och fotografera så kändes det helt rätt! 

Sedan 1,5 år tillbaka bor jag i Piteå tillsammans med min kille och vår lilla chihuahua Alice. Jag är egentligen från Stockholm, men hamnade här då min kille är från Piteå. Detta småstadsliv passar mig mycket bättre än storstan! Just nu skriver jag på en kokbok som kommer ut hösten 2020. Det är det absolut roligaste jag gjort hittills! Och en milstolpe för mig. 

Förutom mat så är jag väldigt intresserad av ekologisk hudvård, yoga och hälsa i stort. Både för kropp och själ. Jag läser tarot ibland, mest för min egen skull, och slukar både böcker och tv-serier! Lever nog för det mesta som en introvert nörd, även om jag också älskar att få kontakt med likasinnade. 

För alla "spirit junkies" där ute kan jag berätta att min human design är Manifestor, mitt soltecken är vädur, mitt måntecken skorpionen och min ascendant tvilling.

När började ditt intresse för mat?
Mitt matintresse har nog funnits där sedan jag var liten. Jag minns framförallt att det växte fram under högstadiet, då jag blev vegetarian och började hjälpa till mer med maten hemma. Jag använde matlagningen som en slags terapeutisk paus från plugget. Under tonåren och mina första år i 20-årsåldern utvecklade jag massa rädslor kring mat, så mina matminnen från den perioden är tyvärr inte särskilt positiva. Det har varit en lång och ganska snårig väg att hitta tillbaka till den rena matglädjen, och jag ska vara ärlig och säga att de där rädslorna fortfarande kan smyga sig på.

Beskriv din matfilosofi
Det absolut viktigaste i min matfilosofi är att matlagningen och ätandet ska kännas lustfyllt, som att det ger lika mycket näring till själen som till kroppen. Det får med andra ord inte finnas för mycket restriktioner. Jag äter mestadels vegetariskt, men är inte 100% vegetarian längre. För mig har det varit viktigt att återintroducera vissa livsmedel som jag tidigare uteslutit – för att jag tidigare trodde att de skulle vara skadliga för min hälsa exempelvis – och därmed bevisa för mig själv att jag kan äta vad jag vill och fortfarande må bra. Att min kropp kan hantera det. Jag pratar aldrig om mat som "nyttig" eller "ren", utan lägger alltid fokus på smak, upplevelse och känsla. Det finns alldeles för mycket hälsohets där ute, och det är inget jag vill bidra till. 

Vad betyder hållbarhet för dig? Hur tycker du vi kan leva ett mer hållbart liv?
När jag blev vegetarian som 14-åring var det just miljön som motiverade mig. Jag ville inte bidra till miljöförstöring och klimatförändringarna mer än nödvändigt. Jag tycker fortfarande att valet att utesluta kött är en viktig sak man kan göra för att minska sitt klimatavtryck. Numera tänker jag också mycket på levnadsstandard, vad vi förväntar oss alltid ska finnas. En sak jag utmanar mig själv i är att välja bort sådana livsmedel som fraktats långt eller som inte är i säsong (speciellt under vintern). De gånger jag faktiskt kan välja något annat så gör jag det. En annan stor utmaning för mig är konsumtion generellt, att lära mig vara nöjd med det jag har och få saker och kläder att hålla och räcka längre. Skala ner och se till vad som verkligen är nödvändigt och spelar roll. Jag tror att vi står inför en stor transition där. Det är fantastiskt vad många nya varumärken som dyker upp och som faktiskt erbjuder betydligt bättre och mer hållbara alternativ! Samtidigt tror jag vi måste akta oss för att fastna i en fälla av lika onödig konsumtion, även om den är ekologisk. 

Hur kan vi äta mer hållbart, några tips?
Det viktigaste är att välja bort animaliska produkter då och då! Kanske att man börjar med en köttfri dag i veckan, och sedan jobba mot det omvända – en köttdag i veckan och resten vegetariskt! Kika gärna vart råvarorna i mataffären kommer ifrån. Många råvaror går dessutom att handla på burk eller frysta istället, när de inte är i säsong. Exempelvis tomater, broccoli, haricot verts och blomkål. Att tillaga matlådor och hitta på nya maträtter av rester minskar matsvinnet. Och att skriva en handlingslista i förväg är också ett hett tips! Det gör att vi inte gör spontanköp och handlar hem råvaror som vi sedan inte får användning för. Slutligen vill jag tipsa om en rejäl kylskåpsrensning en gång i veckan eller varannan vecka. Det finns alltid saker som kan komma till användning. Speciellt om du har ett välfyllt skafferi med tomatkross, kokosmjölk, kryddor, fullkornsgryner, bönor etc. Det blir en bra bas till de grönsaksstumpar som ligger kvar i kylen.

När ringer din väckarklocka? Hur ser din morgon- och kvällsrutin ut?
Klockan ringer 6.15, men jag snoozar minst en halvtimme just nu. Jag älskar tidiga morgnar, men kämpar med att orka upp nu när det är så mörkt. När jag väl är uppe så piggnar jag dock snabbt till! Då kokar jag en kopp te, tänder ett doftljus och sätter mig på yogamattan. Brukar göra en mjuk uppvärmning följt av fem solhälsningar. Vissa morgnar gör jag istället några skrivövningar från en workshop jag går, via tobemagnetic.com. Det är på morgonen som merparten av mitt spirituella arbete sker, det är väl därför jag envisas med att gå upp tidigt trots att min kropp protesterar. Vill gärna ha en timme för mig själv innan min sambo och hund vaknar. Efter den här yogarutinen så äter jag frukost, just nu gröt på havrekross med goda toppings! Läser DN. Väntar på att det ska ljusna. Brygger en kopp kaffe och sedan är det officiellt arbetstid!

På kvällen går jag och lägger mig oförskämt tidigt. Allt efter kl. 21 är enligt mig "sent". Så cirka 21.20 börjar jag göra mig i ordning. Jag tar mina kosttillskott (järn och magnesium), borsta tänderna (både mina och hundens) och smörjer axlarna med olja och någon droppe eterisk olja i lavendel. Det doftar så gott och är lugnande! På senaste tiden har jag blivit väldigt intresserad av att göra min egen ekologiska hudvård, så på kvällen brukar jag ge min torra vinterhy lite extra kärlek. En favorit just nu är min hemmagjorda ansiktsolja som bland annat innehåller jojobaolja, nyponfröolja, nattljusolja och geranium. Sedan ligger jag och Alice (vår hund) och gosar och läser i sängen ett tag innan jag släcker runt kl. 22. Mysigaste stunden på dagen! 

Vad har du på nattduksbordet just nu?
Deborah Harkness - A Discovery of Witches, en rosa saltstenslampa, öronproppar i silikon, bettskena (otroligt sexig uppsättning av sovgear här, jag vet), ett gäng kristaller, vattenglas.

Vad är dina bästa tips för en god natts sömn?
Stäng av teven och telefonen en timma innan du ska sova – läs en bok istället. Dämpa belysningen och skaffa en rosa saltstenslampa till sovrummet. Det ger ett sådant mysigt och lugnande ljus! Mjuka sängkläder som inte skaver och river är också ett måste. Bonustips nu på vintern är att sova med ett riktigt fluffigt täcke samt lägga dit en vetevärmare som får värma upp sängen en stund innan jag kommer.

Jag hade väldigt mycket problem med sömnen förr, vilket jag tror berodde på att jag aldrig varvade ner på kvällen. Jag satt ofta och småjobbade, kollade upp saker på datorn, planerade och tittade på serier ända fram tills jag skulle sova. Det var svårt att veta var man skulle sätta gränsen och call it a night. Numera jobbar jag aldrig efter middagen, och om jag behöver fixa något vid datorn eller om jag vill se en film så försöker jag göra det lite tidigare på kvällen. Och så går jag alltid och lägger mig vid samma tid, nästan oavsett om jag är trött eller inte. Rutiner hjälper! I perioder då jag ändå sover dåligt, kanske på grund av stress eller oro, så är örttillskott med ashwagandha och valeriana min räddning! 

Sant eller falskt – att äta i sängen är ett big no-no?
Har ätit i sängen i hela mitt liv!! Älskar det. När jag bodde i Stockholm så bodde jag i en väldigt liten lägenhet med endast en kokvrå, en säng och ett pyttelitet bord. Då blev sängen som "soffan" och det ställe där jag kröp upp med min favoritserie och mitt kvällsfika efter jobbet. Det blev mycket granola och brödsmul att borsta bort innan man skulle sova sedan.

Vem skulle du vilja laga mat tillsammans med och äta middag med?
Tycker att Samin Nosrat verkar så himla härlig! Hon sitter på så galet mycket gedigen matkunskap. Vill höra henne berätta om allt vi lagar och lära mig alla hennes hemliga knep i köket. Här kan du titta på henne och även spana in hennes tv-serie "Salt, Fat, Acid, Heat" på Netflix. 

Vad är ditt allra bästa frukosttips?
Havrekrossgröt med bär, tahini och honung (4 port)

Ingredienser:
2 dl havrekross (kallas även "steel cut" havre)
6 dl vatten
1 tsk salt + extra
1 msk kokosolja
1 tsk kanel
2 dl mandelmjölk
2 finrivna morötter
5 torkade aprikoser

Ingredienser (gyllene kryddblandning):
2 1/2 msk malen gurkmeja
2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk fint stötta kardemummakärnor
1 tsk äkta vaniljpulver
1/2 tsk malen kryddnejlika
1/2 tsk nymalen svartpeppar
1/2 tsk fint havssalt
1/2 - 1 krm cayennepeppar (kan uteslutas)

Till servering:
tahini 
frysta bär, t.ex lingon och björnbär
honung

Gör såhär:
Skölj havrekrossen noga. Koka upp i en stor kastrull tillsammans med vattnet och 1 tsk salt. Låt puttra på medelvärme i 12 minuter. Tillsätt sedan mjölk, morot, aprikoser, kokosolja, kryddor och lite mer salt. Låt puttra på låg värme i ytterligare 15-20 minuter, eller tills gröten är krämig och havrekrosskornen mjuka. Tillsätt eventuellt mer mjölk under koktiden om det behövs. Rör om med jämna mellanrum. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt eller kryddor om det behövs.

Servera gröten varm, toppad med äpple, lingon, nötsmör, honung, lite flingsalt och en skvätt mjölk.

Förvara överbliven gröt i kylskåp. Håller i minst 4 dagar.

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Vi är otroligt stola och glada över att presentera vår nya ambassadör – Johanna Ljunggren. På Elle.se har Johanna skapat plattformen Detoxlife.se, ...

Därför är Fairtrade viktigt

Därför är Fairtrade viktigt

När jag startade Read The Label åkte jag Indien för att besöka olika Fairtrade-certifierade fabriker. Jag valde också att besöka verksamheter som i...