Morning Talk with Therese Elgquist

Therese Elgquist är matkreatör, kokboksförfattare och matstylist. Bland annat gör hon de läckra recepten på Food Pharmacys blogg, står för matlagningen på Yogiakademin och har gett ut böckerna ”The New Green Salad” och ”The New Green Protein”. På Instagram driver hon kontot @plantbasedbythess, där hon delar med sig av växtbaserade matkreationer som får det att vattnas i munnen. Vi lyckades få till en intervju med denna inspirerande kvinna, som ger oss en inblick i växtrikets sagoland. Få reda på fördelarna med växtbaserad kost och varför det är så viktigt med mindful eating. Självklart hinner vi även avhandla sömn, morgonrutiner och helgens bästa frukost. 

50%
50%


När började ditt intresse för mat?
Jag har alltid varit intresserad av mat, vilket haft en central roll under min uppväxt. Jag har vuxit upp med fredagsmys, lördagsfrukostar, picknickar i skogen och utflykter. Men det var på gymnasiet som jag en dag vaknade upp (läs: blev frälst) och kände att jag ville äta allt grönt jag kom över.

Efter gymnasiet började jag praktisera på Icas kundtidning Buffé, jag insåg då att man faktiskt kunde jobba med att laga, fotografera och styla mat. Detta var precis det jag ville göra. Jag började frilansa och har de senaste åren arrangerat workshops och föreläsningar, bloggat, gjort podcasts, stylat och skrivit kokböcker. Det finns så många olika projekt där mat är en central del och många är idag väldigt intresserade av mat och hälsa. 

Beskriv din matfilosofi
Jag vill visa upp möjligheterna med den växtbaserade världen på ett lustfyllt och spännande sätt. Idag finns det så mycket regler och pekpinnar som berättar för oss hur vi ska äta och undvika, men det tror jag inte leder någonstans.

En av mina starkaste drivkrafter när det kommer till växtbaserad mat är hållbarhet och helheten kring maten. Idag är vår relation till mat ganska förvriden, vi tänker inte på var den odlats, producerats och hur den transporterats. Om man skänker en tanke kring hur maten kom hit tror jag fler skulle välja ekologiskt.

Mat ska ge oss näring, men också vara en stund av njutning. Idag är det ofta vi kastar i oss mat mellan möten, framför tv:n eller med musik i öronen. Det är synd. Jag vill inspirera folk till att få en annan relation till mat och vara mer närvarande, mindful när de äter. Låt matstunden bli lite helig.

Varför tycker du man ska man äta växtbaserad kost?
Det är flera olika aspekter – smaken, hälsan, miljön och det ekonomiska perspektivet. Det är bra att få i sig alla vitaminer, mineraler och kostfibrer, vilket också är bra för tarmfloran som håller oss friska. Tarmfloran påverkar både vår psykiska och fysiska hälsa.

Dessutom gör vi miljön en tjänst när vi handlar i säsong och så lokalproducerat som möjligt. Slutligen är växtbaserad mat väldigt prisvärd och det är svårt att bli trött på den här typen av mat.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen kring växtbaserad kost?
Att man inte blir mätt eller får i sig tillräckligt med protein, vilket inte är sant. Så länge vi äter tillräckligt mycket mat och varierat är det extremt svårt att drabbas av proteinbrist i den här delen av världen. Det finns exempelvis män och kvinnor inom idrottsvärlden, i världseliten, som endast äter växtbaserad kost.

Att folk inte känner sig mätta handlar om att känslan av mättnad är något förvrängd. Många tror att mättnad är känslan när något växer i magen och man måste gå hukad från bordet. Men mättnad är att inte vara hungrig.

När ringer väckarklockan? Hur ser din morgonrutin ut?
Väckarklockan ringer mellan kl. 05.30–06.00 och jag har telefonen inställt på flygplansläge. Jag tycker om att vakna upp till en helt ny dag, där allt är lugnt och still, och vill inte ha några sms eller samtal som kan spräcka min morgonbubbla. Jag brukar göra te, tända ljus, meditera (5–20 min) och träna. I badrummet torrborstar jag mig, kör tungskrapa, oilpulling och smörjer in kroppen med olja.

När går du och lägger dig? Hur ser din kvällsrutin ut?
Jag försöker lägga mig senast kl. 22.00 på vardagarna. Jag tänker alltid att jag ska läsa på kvällarna, men det fungerar aldrig. När jag lägger huvudet mot kudden somnar jag direkt.

Vad har du på nattduksbordet?
Jag har faktiskt inget nattduksbord. Tur det, annars hade det blivit väldigt stökigt. Jag har en liten hylla ovanför sängen med böcker, mina ayurvediska oljor och en liten suckulent. Ovanför sängen hänger min drömfångare.

Vad är dina bästa tips för en god natts sömn?
Att försöka varva ner innan läggdags – gå en kvällspromenad och stänga ner sociala medier. Det är skönt att rensa huvudet. Ett tips är att använda oljor, det är mysigt att känna exempelvis lavendeldoft när man går och lägger sig. Och ät något gott några timmar innan läggdags!

Sant eller falskt – att äta i sängen är ett big no-no?
Jag älskar att äta i sängen!

Vem skulle du vilja laga mat tillsammans med och äta middag med?
Jamie Oliver! Det skulle vara grymt! Och växtbaserat såklart!

Recept Bovete- och morotsgröt (2 port.)

Ingredienser gröt:
1 dl havregryn
1 1/2 dl bovete (som blötlagts över natten, eller minst 8 h.)
3 dl vatten
2 dl osötad växtbaserad mjölk
2 oskalade morötter, fint rivna
1 tsk färsk ingefära, riven
1 tsk malen gurkmeja
En nypa salt, helst oraffinerat

Toppings:
Äpple- och lingonkompott (svenska äpplen och lingon som kokas upp i kastrull)
Mandelsmör
Grönkål
Torkade mullbär
Torkade aprikoser

Tillagning:
Häll i havre, vatten, mjölk, morot och kryddorna i en kastrull – låt koka upp. Låt sjuda i 2 minuter. Skölj boveten och häll i kastrullen för att sjuda ytterligare 1 minut. Rör om för att få en krämig gröt, tillsätt eventuellt lite mer vatten eller mjölk för önskad konsistens. Salta efter smak. Låt gröten svalna och toppa med goda toppings!

Enjoy!

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Morning Talk with Johanna Ljuggren

Vi är otroligt stola och glada över att presentera vår nya ambassadör – Johanna Ljunggren. På Elle.se har Johanna skapat plattformen Detoxlife.se, ...

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Morning Talk with Agnes Gällhagen

Agnes Gällhagen – @cashewkitchen på instagram – är matkreatören som på ett kreativt och vackert sätt fångar färggranna, vackra måltider genom foto...