Morning Talk with Agnes Maltesdotter

Agnes Maltesdotter är frilansande fotograf och stylist som på ett vackert och avskalat sätt fångar livets små ögonblick i text och bild. Bland annat kan vi följa henne under instgramkontot @undanflykter där hon står på dörrmattan till världen och kastar sig ut på olika äventyr, omfamnar naturen och är i ständig rörelse. Vi fascineras av Agnes som lyssnar inåt och följer sitt hjärta. Agnes inspirerar oss till att ta mer medvetna val i vardagen och leva ett mer hållbart och kvalitativt liv, i samklang med naturen, och sin inre röst.

50%

50%

Berätta kort om dig själv och vad du sysslar med
Agnes, och känner mig helt klart inte som någon jag känner. Förutom nu då jag träffat mannen i mitt liv – Jonatan. Han råkar vara rätt lik mig, eller jag honom. Jag har precis flyttat upp min bas till Kiruna från Stockholm. 

Jag älskar att förgylla vardagen, det är det absolut bästa jag vet. Jag lever för nuet mer än något annat, men med många drömmar och visioner. Att drömma har nog tagit mig dit jag är i dag. Frilansande fotograf och stylist, som i drygt fyra år bott över hela världen i brist på känslan av att hemma är en specifik plats. Så jag gjorde hela världen till mitt vardagsrum. Sedan finns det såklart platser jag trivs bättre på än andra. Vissa platser har jag bara lättare att möta mig själv, och andra platser är jag mer eller mindre på flykt för att känna någonting. Vaknar gör jag helst där man kan höra ljudet av naturen, se havet från fönstret och leva i en rytm där saker inte spelar så stor roll. Jag har aldrig tänkt att jag ska tjäna massa pengar, utan istället fokuserat på vad som verkligen får mig i balans och vad jag bli lycklig av. Jag lever nog en livsstil som är lik många jag känner, men som inte är majoriteten. Med en väska på ryggen och ett garage någonstans med surfbrädor, cyklar, klätterutrustning, löparkläder, yogamatta och en keramikverkstad att då och då kunna landa tillbaka i, så är jag så nöjd. Jag lever helt klart för rörelse. Det är den som håller mig skarp och harmonisk. 

När började din passion för fotograferingen? Vad betyder fotot och äventyren för dig? 
Jag lever på mitt fotograferande och har gjort det i snart tre år. Tidigare jobbade jag på café och sparade ihop pengar för att kunna resa så ofta som det gick. Med tiden samlade jag ihop en portfolio stor och fin nog att få några riktiga jobb, och behövde inte längre ifrågasätta om jag kunde leva på det jag älskar. Rätt enkelt, fotografin har funnits med mig hela livet. Och ibland glömmer jag att jag ser allt i bilder. Jag tror det är därför jag är så mån om att stunder ska lysa. För någonstans i mig så sparar jag det bakom ögonlocken. Fotot och världen är mitt hem, min familj och jag vet att vad som än händer kommer jag alltid att ha det. Det är känslan av att vara helt fri som driver mig vidare. 

Du lever med naturen vid din sida. När är du som mest närvarande i din vardag? 
Som mest närvarande, roligt, har adhd och kämpat hela livet med att fokusera på vad folk säger, men inser att jag oftast tappar vad de säger in i andra meningen. Jag sa det till Jonatan, att jag var ledsen för att jag inte kände mig särskilt närvarande. Men då sa han så fint; ”ingen är så närvarande som du, för oavsett vad folk säger så är du den mest närvarande i det du gör”. Så jag tror att jag är duktig på krypa in i mig själv och hitta fokus när jag gör något jag vill. Något som fångar mitt intresse. Att röra på sig är nog ett sådant rum för mig också, där jag bara är, utan att egentligen drömma mig iväg någonstans. Yoga har blivit en superviktig del i mitt liv, för där är det så tydligt när man lämnar eller skiftar fokus. 

Vad betyder hållbarhet för dig? Vad är dina tips för hur man kan leva ett mer ”hållbart liv”?
Wow, jättemycket. När jag funderar kring hållbarhet, och vad jag kan göra, så handlar det om att saker ska hålla länge, jag lagar mat på närodlade växter och frukter, väljer att resa med tåg och verkligen tänker innan jag handlar nytt.  

Vad är ditt tips till andra som drömmer om att vara digitala nomader?
Vill du så måste du våga testa. Testa att släppa trygghet, vardag och göra dig helt redo att kasta dig in i en rytm där du själv styr dina tider. Låter enkelt, och för många är det enkelt. Jag har bara haft så svårt att hitta mitt sätt att göra det, men det har jag i det mesta. Men med tid och tålamod vet jag att om jag börjar dagen med träning och rörelse blir allt bra. Så hitta verktyg och en balans i jobbet, jag tror det är klassiskt att jobba mycket i början. Och du är chauffören i ditt företag, därför är det viktigt att dra i många trådar och få folk att upptäcka dig. 

100%

När ringer din väckarklocka? Hur ser din morgon- och kvällsrutin ut?
Jag bor ju överallt, så mina rutiner ser väldigt olika ut. Men försöker ofta vakna tidigt större delen av veckans dagar, men är rackarns dålig på att gå och lägga mig i tid. Är både morgon- och kvällsmänniska. Att sova middag är kanske något jag borde införa, haha! Men låt säga runt kl. 6/7 på morgonen och lägger mig mellan kl.24–02. Sova har jag aldrig varit jättebra på, men ska bli bättre. Gillar att komma upp, träna eller yoga, äta en stor frukost runt 11-tiden, sedan brukar jag försöka få jobb gjort under dagen för att låta kvällen gå åt till att ha långa middagar och lyssna på musik. Jag ser knappt på tv eller serier, har aldrig gjort det. Men jag gillar att tända en brasa och kura upp intill Jonatan. Då behövs inte mycket mer. Jag känner ofta in hur jag vill lägga min morgondag dag och planerar utifrån min kropp och vad som måste bli gjort. 

Vad är din favoritfrukost? 
Har olika favoritfrukostar på olika platser, och olika tider. Jag gillar att äta samma sak under en tid, sedan byter jag. Men just nu är jag helt kär i surdegsbröd, ägg och kaffe. Men brukar pendla mellan att dricka en väldigt grön smoothie och en kopp kaffe, till en smarrig gröt som jag gör på olika slags korn. Gillar frukost mest av allt och favoritstället i Stockholm är definitivt Pom&Flora som har de godaste mackorna och bowlsen i stan. 

Vad är dina bästa tips för en god natts sömn?
För mig, är att få röra på mig bästa medicinen. 

Vad har du på nattduksbordet just nu?
Haha, ja du. Boken Hjärnstark, Msm-pulver, magnesium, hörlurar, en hårddisk och två ljus. 

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Därför är Fairtrade viktigt

Därför är Fairtrade viktigt

När jag startade Read The Label åkte jag Indien för att besöka olika Fairtrade-certifierade fabriker. Jag valde också att besöka verksamheter som i...

Morning Talk with Therese Elgquist

Morning Talk with Therese Elgquist

Therese Elgquist är matkreatör, kokboksförfattare och matstylist. Bland annat gör hon de läckra recepten på Food Pharmacys blogg, står för matlagni...