Hållbarhet och välmående hudvårdsrutiner

Caroline Oskarsson är holistisk hälsocoach och jobbar med holistiska behandlingar samtidigt som hon står med ett ben i marknadsbranschen. Hon mår bäst när hon får spendera tid i naturen, känna fötterna mot mossan, fingrarna i jorden, ta ett dopp i havet eller en tur i skogen – det är så hon hittar hem. Vi inspireras av hennes klokhet, hur hon lever sin sanning och följer hjärtats röst.

Vad arbetar du med?

Jag har min bakgrund inom marknad och PR, men utbildade mig till holistisk hälsocoach 2016. Anledningen till att jag utbildade mig inom hälsa var framför allt för att jag kände ett behov att rusta mig för den hårda branschen jag var verksam i. Jag insåg tidigt att jag behövde lägga en hållbar grund för mig. Efter min föräldraledighet med min son valde jag att satsa på min egen verksamhet. Jag har alltid varit modig och följt min intuition och det blev så tydligt för mig att jag hade andra prioriteringar än vad mina kollegor hade. Jag strävar efter att låta livet, mina nära och min hälsa få komma först, med stor respekt för att mitt arbete är vad som möjliggör mycket i min vardag. Idag står min verksamhet på två ben, så jag kan inte säga att jag bytt bana helt. Jag har ena benet ännu i marknadsbranschen, men väljer att ta uppdrag som går i linje med mina värderingar, och det andra inom holistiskt välmående och holistiska behandlingar. Jag älskar att jag kan ha den dynamiken!

Berätta mer om ditt jobb som coach och om dina behandlingar?

Det allra viktigaste i min roll är att skapa ett tryggt utrymme för mina klienter, oavsett om det rör coaching eller en behandling. Mitt sätt att vägleda har förändrats med mig men grundstenarna består, vi börjar med att titta på ditt nuläge; Var upplever du motstånd? Vad flödar? Vad längtar du efter? Därefter sätter vi intentioner för hur du ska nå dit du vill. Det må låta simpelt men att ha någon som inte är känslomässigt involverad i ditt liv, som är fullt investerad i att lyssna, stötta och hålla dig genom din personliga metamorfos kan vara otroligt kraftfullt. 

I slutet av förra året valde jag att utbilda mig inom ansiktsmassage, jag kände en stark längtan efter att komplettera vägledningen med någon typ av kroppsarbete. Just eftersom jag av erfarenhet vet hur viktigt det är att bjuda in kroppen när vi går igenom förändring och läkning. Min Signature Face Massage har jag format intuitivt och under senaste tiden har jag fått så många kvitton på hur omvälvande den där djupa avslappningen kan vara. Sen att huden får ett härligt glow är bara en bonus. 

Hur ser din hudvårdsrutin ut?

Mitt förhållande till hudvård går långt tillbaka och jag blev tidigt, kanske ovanligt tidigt, medveten om vad för typ av produkter jag vill applicera på min hud. Som barn hade jag mycket eksem och min mamma jobbade med hudvård och skapade sina egna produkter. Så jag lärde mig redan i ung ålder vad som passar just min hy. 

Eftersom jag jobbat många år i skönhetsbranschen så har jag testat det mesta men det som fungerar för mig är att hålla mig till rena, skonsamma, naturliga produkter som inte stör hudens eget mikrobiom. Jag tvättar ansiktet med en rengörande olja som jag torkar av med en fuktad linnehanduk, sedan sprayar jag ansiktet med en mist eller hydrolat och därefter smörjer jag mig med en olja. Ett par gånger i veckan använder jag en enzympeeling och blandar ihop en egen lermask när huden behöver rengöras lite mer på djupet.

Vad tycker du är viktigt att tänka på i sin hudvårdsrutin?

Idag är det ganska vanligt att utsätta huden för ganska invasiva produkter och behandlingar. Jag tycker det är viktigt att komma ihåg att huden har förmågan att läka sig själv om vi bara ger den de rätta förutsättningarna att göra det. Det sägs att ungefär 80% av hudvården är det vi stoppar i oss och hur vi lever, och 20% är vad vi applicerar på huden. Så komplicera inte saker, hitta produkter som du uppskattar att använda varje dag. Ta några medvetna andetag, massera huden med lätta strykningar för att få lymfan att flöda, alternera varmt och kallt vatten när du sköljer ansiktet för att få igång blodcirkulationen. Det finns mycket vi kan göra med så enkla medel. Sen är det också viktigt att påminna sig själv, i ett samhälle där vi ser de flesta iklädda filters, om att huden har struktur, att vi är föränderliga och att det är något väldigt fint med att våra ansikten berättar en historia.

Vad är viktigt för att du ska må bra?

Åh, vilken stor fråga! Jag påminns hela tiden om hur viktigt det är att ge mig själv det jag behöver. På den plats i livet som jag är på just nu, med två små som har stort behov av min närhet och min närvaro behöver jag både näring och tid för självreglering. Att spendera tid i naturen, fötterna mot mossan, fingrarna i jorden, ett dopp i havet eller en tur i skogen, det är så jag hittar hem. Men jag behöver också näringstäta måltider och ordentlig sömn, bäst mår jag när jag lyckas gå upp med solen och lägger mig när den går ned. Sedan behöver jag kvinnorna i mitt liv, för samtal om det djupa och det ytliga, för kreativa djupdyk och stökiga middagar. 

Och så är det viktigt för mig att känna mig vacker, inte vacker som i en stöpt form, utan mer en känsla, hur jag vill bära mig själv.

Har du några tips när det kommer till hållbarhet och hur man kan skapa hållbara rutiner i vardagen?

Jag tror det är viktigt att vi är ödmjuka inför vår mänsklighet, att vi inte alltid kommer göra rätt val, och samtidigt vågar hålla oss själva ansvariga för vad vi vill föra vidare till de som kommer efter oss. Men jag brukar fråga mig själv “Hur varsamt kan jag vandra på den här jorden?”, “Hur enkelt och långsamt kan jag ta det?”. Svaren varierar från vecka till vecka även om intentionen alltid är densamma – så enkelt och långsamt det bara går. Det finns ju så mycket vi kan göra som är mer hållbart och många gånger ökar vår livskvalitet. 

Jag tycker alla ska testa att ha ett köpstopp! Man lär sig så mycket av det och jag upplever att det väcker så mycket kreativitet. Och i övrigt så tänker jag att stress oftast är det som leder oss till att fatta dåliga beslut och att vi vill att allt ska gå så fort. För att kunna vara mer hållbara behöver vi vara villiga att jobba med den inställningen, vi behöver se det heliga i att till exempel söka efter, tillreda och äta mat. Göra vår research innan vi köper något.

Har du något avslutande visdomsord?

Jag blir lätt ställd av den här typen av frågor, som att “nu måste du säga något riktigt klokt Caroline”, haha! Men om jag får skicka med de som läser något så vill jag säga; Var inte för hård mot dig själv och låt ingen annans tankar eller bild av dig diktera ditt liv. Omge dig med vänner som håller dig utan att döma, som ställer frågor mer än de levererar svar. Lyssna inåt och följ ledtrådarna. Det finns så många vägar vi kan vandra i livet som kan vara rätt, så leta inte ihjäl dig efter en enda. Och till sist, bär ett kritiskt öga till råd och sanningar, svälj inte allt med hull och hår – det gäller även det du hör från mig.

Upptäck fler berättelser

Visa alla

At Home with Caroline Borg

At Home with Caroline Borg

Caroline Borg är fotograf, stylist och lever vintagedrömmen i hennes vackra lägenhet i Enskede. När vi kliver in i hennes lägenhet möts vi av ett v...

At Home with Pella Hedeby

At Home with Pella Hedeby

Pella Hedeby är inredare, stylist och vi inspireras av hennes stilrena, vackra och minimalistiska hem. Varje kvadratmeter i den 96 kvm stora lägenh...

Titta in hos TypeO Loft

Titta in hos TypeO Loft

Vi är otroligt glada över att få presentera ansiktena bakom vår fantastiska samarbetspartner TypeO. Designintresserade Micha Van Dinther och copywr...

Be part of our family

@readthelabel.se