At Home with Mathilda Ritzén

Mathilda Ritzén ligger bakom Sveriges största spirituella podcast – Holy Crap – som hon driver tillsammans med sin vän Amanda. Mathilda handlar hållbar inredning på secondhand-sidor och startar gärna dagen på med en grön smoothiebowl, koffeinfritt kaffe och en god croissant. Receptet för att må bra? "Omge dig med människor du gillar, ät bra mat, var i rörelse och skratta mycket!".

Mathilda Ritzén

Mathilda Ritzén ligger bakom Sveriges största spirituella podcast – Holy Crap – som hon driver tillsammans med sin vän Amanda. Mathilda handlar hållbar inredning på secondhand-sidor och startar gärna dagen på med en grön smoothiebowl, koffeinfritt kaffe och en god croissant. Receptet för att må bra? – Omge dig med människor du gillar, ät bra mat, var i rörelse och skratta mycket!.

Vad jobbar du med idag? Hur var det att byta bana helt?

Idag jobbar jag heltid med mitt och min väns företag Holy Crap som är Sveriges största plattform för holistisk hälsa och spiritualitet. Vi erbjuder podcast, kurser, events och retreats för spirituell utveckling och community. Tidigare jobbade jag med marknadsföring på olika techbolag och skiftet till att driva eget – inom en helt annan bransch och min stora passion – har varit stort, lite läskigt men så kul. Det innebär ett helt annat ansvar att driva eget och det är stundtals svindlande, men efter att ha skapat Holy Crap på deltid i två år var jag så redo att kasta loss och jag tackar mig själv varje dag att jag vågade säga upp mig i våras.

Vad betyder spiritualitet för dig?

Spiritualitet har så många lager men i grund och botten ser jag det som en tro på att vi är del av något större, en högre energi som ”håller” vår mänskliga upplevelse. Och det är inte så flummigt som det låter, på ett grundläggande plan handlar det om att allt är energi och att energi aldrig kan försvinna, vilket vetenskapen håller med oss om. För mig är spiritualitet en trygghet och en känsla av en större mening med livet. 

Hur använder du dig av spiritualitet i vardagen?

Jag använder framförallt spiritualitet för självutveckling och just nu utforskar jag hur jag kan leva med så öppet hjärta som möjligt. Det innebär inte att försöka döva eller ignorera jobbiga känslor, utan våga titta på mina skuggsidor (det jag skäms över) och förstå att min uppfattning av andra människor och omgivningen bara är speglingar av mitt inre. Allt förändrades när jag skiftade det perspektivet och förstod att jag är 100% ansvarig för hur jag mår, och att det finns ett kärleksfullt sätt att se på nästan varje situation. 

Vad är viktigt för att du ska må bra?

Att vara omgiven av människor som jag mår bra av och att jag känner att jag har ett meningsfullt och fritt liv. Sen att äta bra mat, rörelse och skratta massor är så viktigt!  

Vad betyder hållbarhet och medvetenhet för dig?

Medvetenhet för mig handlar om att vara medveten om tankar, känslor och handlingar och hur de påverkar mig och min omgivning. Det handlar också om att vara närvarande och vaken för att kunna styra livet dit jag vill istället för att agera på autopilot, vilket ofta blir att göra det som förväntas av en och styras av normer och andras åsikter. Hållbarhet är en viktig del i av att vara medveten, och jag tror att om fler vaknar upp (vilket många gör nu!) och ser hur de lever och konsumerar i överflöd för att ofta döva sina känslor och sitt missnöje, kommer vi att ta andra beslut för vår jord. Vi är extremt obalanserade i västvärlden, och den obalansen som vi ser i naturen är en spegling av hur vi mår på insidan. 

Vilka är dina bästa inredningstips?

Jag älskar att handla secondhand och har knappt en enda ny möbel i min lägenhet. Det är både hållbart, kul och ekonomiskt att leta på auktionssajterna, Blocket eller Facebook Marketplace etc. Tycker också att det ger så mycket mer värme och personlighet till inredningen med begagnade möbler. 

Det viktigaste i inredning är att det ska kännas mysigt, personligt och ombonat. Jag älskar trä, gröna växter och mycket textilier som filtar, gardiner och fårskinn. Mitt bästa fynd är nog mitt matbord, det fyndade jag på Blocket för 300 kronor och jag är så glad för det varje dag! 

Vilka är dina tre bästa böcker just nu?

"The Untethered Soul" med Michael A Singer, "A return to love" med Marianne Williamsson och "Untamed" med Glennon Doyle.

Hur ser din hudvårdsrutin ut?

Jag försöker att använda så naturliga produkter som går just nu (en del får jag utslag av), och jag älskar hela serien med CBD skincare från Mantle, vårdande ansiktsmasker från Evolve och Dr Hauschkas krämer. 

Vilken är din bästa söndagsfrukost?

En god smoothiebowl, koffeinfritt kaffe med skummad havremjölk och en croissant på balkongen en solig sommarmorgon är livet! 

Upptäck fler berättelser

Visa alla

Inled våren med bra hudvårdsrutiner

Inled våren med bra hudvårdsrutiner

Det är en djungel när det kommer till hudvård och det är inte alltid helt enkelt att navigera bland alla produkter i skönhetshyllorna. Vi har djupd...

Be part of our family

@readthelabel.se