Sängkläder för en mer medveten värld

För 1,5 år sedan började min resa – på jakten efter världens bästa sängkläder. Men längs vägen insåg jag att det inte enbart är längden på bomullsfibrer, trådtäthet eller vävteknik som definierar världens bästa sängkläder – det handlar om så mycket mer.

Bomullsindustrin är en av världens smutsigaste branscher där både människor och miljö påverkas negativt. Hela 270 000 indiska bomullsbönder har tagit livet av sig de senaste 15 åren, en siffra som är omöjlig att ta till sig. Många av Indiens bomullsodlare lever under extremt knappa förhållanden och låga löner i kombination med dåliga skördar gör att dessa småodlare hamnar i ekonomisk kris och slutligen väljer att ta sitt liv. Dessutom är 55 % av Indiens bekämpningsmedel kopplade till bomullsproduktion – trots att endast 5 % av jordbruksmarken används till att odla bomull.

Men hur kan det gå så långt att människor väljer att ta sitt liv och bomullsindustrin fortsätter släppa ut så mycket farliga kemikalier? Jag tror att det är pga. en bristande transparens i textilindustrin. Många företag vet inte var deras produkter tillverkats, av vem eller på vilket sätt. Visste du exempelvis att hela 93 % av världens klädföretag inte vet var deras bomull kommer ifrån? Eller att 76 % av företagen inte vet var tyget vävts, stickats eller färgats? Det ser tyvärr inte bättre ut när det kommer till sängkläder.

Jag bestämde mig för att göra det lilla jag kan för att skapa och driva en positiv förändring i textilindustrin. Det blev startskottet för Read The Label – Bed linen for a more conscious world. Vårt löfte på Read The Label är att alltid vara 100 % transparenta och visa upp hela vår produktionskedja – från bomullsfrö till lakan. För om vi inte blir medvetna hur kan vi då åstadkomma en förändring?

Anna Rydegran, Grundare

Vår filosofi

FAIRTRADE

Vid tillverkningen av våra sängkläder använder vi 100 % ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull. Fairtrade handlar inte bara om att förbättra anställdas arbets- och levnadsvillkor. Det handlar om att skapa långsiktiga samarbeten, baserade på respekt och transparens. Genom våra partnerskap i Indien har vi möjlighet att hjälpa några av världens mest utsatta samhällen att undkomma fattigdom. Läs nedan om fördelarna med Fairtrade-produktion.

Stärker arbetarnas rättigheter –  Fairtrade hjälper enskilda bomullsodlare att få kunskap om sina rättigheter, organisera sig och sälja bomull gemensamt, vilket stärker deras ställning på världsmarknaden.

Motverka fattigdom –  Fairtrade är den enda certifieringen med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft.

Bra arbetsförhållanden – Arbetsförhållandena är säkra, vi motverkar barnarbete och diskriminering baserat på kön, ålder eller religion.

Lokala initiativ – Fairtrade innebär även att odlaren får en Fairtrade-premie som går till sociala, ekonomiska och miljömässiga initiativ som stärker utvecklingen för lokalsamhället. Exempelvis används premien till att investera i en ny skola, hälsovård eller i jordbruket.

För mer information om Fairtrade, vänligen besök deras hemsida: https://www.fairtrade.net/.

EKOLOGISKT

Vårt mål är att tillverka de bästa sängkläderna med minsta möjliga miljöpåverkan. Våra sängkläder är tillverkade av 100% ekologisk bomull. Odling av ekologisk bomull har minskad miljöpåverkan och bibehåller ett välmående ekosystem genom att använda naturliga processer snarare än konstgjorda tillsatser.

Inga bekämpningsmedel – Vår ekologiska bomull odlas utan kemiska bekämpningsmedel, konstgjorda gödningsmedel och genmodifierade grödor (GMO).

Bättre levnadsvillkor – Att odla ekologisk bomull förbättrar hälsan hos bomullsbönder och deras familjer. De slipper utsättas för giftiga kemikalier på bomullsfältet eller via mat och vatten.

Reducerade utsläpp – Ekologisk bomull minskar utsläppen av växthusgaser med 46 %, vattenkonsumtionen reduceras med 90 % och man gör energibesparingar på 60 %. 

KVALITET

Våra exklusiva sängkläder är tillverkade i ekologisk bomull i 300 TC satin. Vi törs lova att det är de mjukaste och skönaste sängkläder du sovit i. Tror du oss inte? Låt oss försöka övertyga dig.  

Långfibrig bomull  – Längden på bomullsfibrerna avgör delvis bomullens kvalitet. Långa bomullsfibrer kan spinnas till en tunnare och finare tråd än vad som är möjligt med korta fibrer, som måste tvinnas flera gånger för att skapa en styrka i tråden. Vi använder endast den finaste långfibriga bomullen som är otvinnad (single-ply), vilket ger ett mjukt och följsamt tyg.

Trådtäthet  – Trådtäthet (TC) anger det totala antalet bomullstrådar på en kvadrattum tyg. Högre trådtäthet kan innebära bättre kvalitet, men faktorer som om tråden är tvinnad och bomullens kvalitet, påverkar också slutprodukten. Våra sängkläder har en trådtäthet på 300 TC, vilket skapar en perfekt balans mellan följsamhet och mjukhet.

Lyxigt mjuk satin  – Våra sängkläder i satin har en naturlig lyster och blir oemotståndligt mjuka. Satin är en vävteknik där tråden först löper över fyra trådar, sedan under en, sedan över fyra, och så vidare. Tyget blir himmelskt mjukt, svalt och behagligt mot huden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida samt för marknadsföringsändamål. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta.

PRIVACY POLICY
Pre-loader