Follow The Threads

Här presenterar vi vår produktionskedja, med största omtanke om dig, vår miljö och våra producenter. Våra partners är textilpionjärer inom ekologisk och Fairtrade-certifierad bomull och delar vår passion för miljö och mänskliga rättigheter. Följ våra sängkläders resa genom Indien, där allt börjar med ett bomullsfrö i Telangana som förändrar livet för tusentals bomullsbönder. Resan går vidare till Tamil Nadu där bomullen vävs till ett mjukt och slitstarkt tyg i 300 TC satin, och avslutas hos familjeföretaget RCM Organic, vars noggranna sömmare färdigställer produkterna.

Chetna Organic
Pratima Organic

Bomullen odlas och sorteras

Allt startar här, på bomullsfältet i Indien, där den ekologiska bomullen odlas och handplockas av bönderna på de småskaliga Fairtrade-certifierade odlingar som drivs av kooperativet Chetna Organic Cooperative och Pratima Organic Growers Group. Odlingarna är certifierade enligt Fairtrade och Global Organic Textile Standard, ”guldstandarden” för bomull.

Efter att bomullen plockats, separeras bomullsfibrerna från frökapslarna. Bomullen graderas sedan efter fiberlängd, färg, renhet och styrka. Ungefär en tredjedel är bomullsfibrer – där de finaste fibrerna används till våra sängkläder – resterande del är frön och smuts som blir till bränsle och djurfoder. Ingenting går till spillo.

Chetna Organic Cooperative
Kooperativets främsta syfte är att förbättra småskaliga odlares möjligheter till försörjning. Detta genom att skapa tillgång till en internationell marknad för handel av bomull samt göra jordbrukssystemen mer hållbara och lönsamma. Odlarna lär sig bland annat att odla ekologiskt och får kunskap om hur man genererar största möjliga bomullsskörd. Kooperativet utgörs idag av 36 000 småskaliga odlare från de indiska staterna Maharashtra, Odisha och Andhra Pradesh.
H.NO. 1-305, Lakkaram Post Utnoor, Mandal, Adilabad district

Pratima Organic Growers Group
Pratima Organic Growers Group ligger i Balangir-distriktet i delstaten Odisha, som är en extremt fattig region. Organisationen inger hopp för sina jordbrukare. Fairtrade-kollektivet säkerställer att bönderna får bättre betalt för sin skörd och skapar initiativ som stärker lokalsamhällenas utveckling; säkra dricksvattenkällor, självhjälpsgrupper för kvinnor och finansiering av vidareutbildning. Fairtrade-kooperativet Pratima Organic Growers Group utgörs av 4000 odlare.
H No.C-33,Sargiguda, Neheru Nagar, Titilagarh, Odisha 767033, Indien

Sagar Manufacturers
Winsome Yarn

Bomullen spinns till trådar

Bomullen färdas sedan till Sagar Manufacturers Pvt. Ltd. och Winsome Yarn Ltd., som spinner bomullsfibrerna till trådar. Detta är ett väldigt viktigt steg för att säkerställa att den högkvalitativa bomullen spinns till en jämn, mjuk och fin tråd.

Sagar Manufacturers Pvt. Ltd.
Sagar Manufacturers ligger i distriktet Raisen i staten Madhya Pradesh. Företaget driver flera välgörenhetsprojekt, bland annat arrangeras dator- och språklektioner för kvinnor och äldre. Sagar Manufacturers donerar också pengar, kläder och filtar. I dagsläget har företaget 600 anställda. 
Sagar Manufacturers Pvt. Ltd, Dist- Raisen, MP, India    

Winsome Yarn Ltd. 
Winsome Yarn ligger i delstaten Punjab och företaget har 750 anställda. Företagets kärnsvärden är: mänskliga rättigheter, bra arbetsförhållanden, värna om miljö och att utrota korruption. På arbetsplatsen är det exempelvis strängt förbjudet att diskriminera någon på grund av kast, hudfärg, trosbekännelse, kön eller bostadsadress. Företagen värnar även om kvinnors säkerhet, exempelvis erbjuds de transport till och från arbetet.
Winsome Yarn Ltd, Derabassi, Mohali, Punjab

Vaibhav Processing

Bomullstrådarna färgas

Resan går sedan vidare till färgningsanläggningen Vaibhav Processing. Vid konventionell infärgning används stora mängder vatten, giftiga tungmetaller och kemikalier. Detta kan orsaka hudirritationer, allergier och även cancer. Detta väljer vi bort. Vid infärgningen används endast GOTS-certifierade ekologiska färgämnen som är helt fria från farliga kemikalier.

Vaibhav Processing
Vaibhav Processing ligger i distriktet Erode, i Tamil Nadu och företaget har 75 anställda. Fabrikens ekologiska färgningsprocess lämnar mark, djur, vattendrag och människor opåverkade samt bibehåller ett välmående ekosystem.
Vaibhav Processing Mills, Erode, Tamil Nadu

The Creative Texture

Trådarna vävs till tyg

Efter att bomullen färgats skickas den vidare till staden Sivakasi och väveriet Creative Texture Company. Ägaren Balaji driver i dag familjeföretaget och förvaltar den kunskap som gått i arv i generationer, allt för att kunna skapa världens bästa sängkläder. Trådarna blir till ett blir himmelskt mjukt och följsamt tyg med naturlig lyster.

The Creative Texture 
The Creative Texture Company ligger i staden Sivakasi och företaget har 250 anställda. Även här är medarbetarnas välbefinnande centralt för företaget. De anställda får bland annat utbildning, vällagad mat, sjukförsäkring och säker transport till och från arbetet.
4/194- B,, S. N.Puram Village, Sivakasi, Tamil Nadu 626130, Indien

Rajlakshmi Cotton Mills

Tyg blir till sängkläder

Produkterna skickas slutligen till Rajlakshmi Cotton Mills (RCM Organic). Företaget startades 1934 som ett av de första ekonomiska initiativen i Gandhis vision att göra Indien självständigt genom att få fler indier att äga och driva företag för att uppnå ekonomisk frihet. Idag drivs företaget av tredje generationen, Rajat Jaipuria, som är en av Indiens främsta pionjärer inom ekologisk och Faitrade-certifierad bomull.

Inne i fabrikerna samlas enormt kunniga hantverkare inom textil, både sömnaden och tillskärningen är av fenomenalt hög standard. Våra sängkläder packas sedan ner i tygpåsar och skickas därefter med båt till Sverige.

Rajlakshmi Cotton Mills
RCM Organic har tre fabriker runt om i staden Kolkata och företaget har runt 1000 anställda. Företaget genomsyras av Rajats vänlighet och vi kan intyga att han går “the extra mile” för sina anställda. De anställda erbjuds transport till och från arbetsplatsen, företagssponsrade måltider, betald ledighet, finansiering för sina barns utbildning, sjukförsäkringar (även till deras barn och föräldrar) samt aktier i verksamheten. Rajat har även implementerat “open door policy”, vilket innebär att alla anställda har möjlighet till en direktkontakt med honom.
4th Floor, 234/3A, A. J. C. Bose Road, Kolkata, West Bengal 700020, India

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida samt för marknadsföringsändamål. Genom att besöka vår hemsida godkänner du detta.

PRIVACY POLICY
Pre-loader