My Cart

Close

TALK: Josefin Agnas

Josefin Agnas är civilingenjören med stort matintresse. Hon har tidigare jobbat på Volvo, men med start i februari tar hon steget och blir sin egen för att jobba med sitt största intresse: mat. Josefin driver matkontot @swedishfoodchallenge där hon delar med sig av sin matresa genom Sverige – med målsättningen att under en månad endast äta mat producerad i Sverige, av svenska råvaror. En rolig och lärorik utmaning som inspirerar följarna till att ta reda på var maten kommer ifrån och följa produktionskedjan. Vi imponeras av denna driftiga kvinna och lär oss massivs om vårt fantastiska matland Sverige. Häng med!

 När började ditt intresse för mat?
Mitt intresse för mat började tidigt. När jag var liten fick jag alltid näringsrik och god mat, men varken mamma eller pappa hade något större matintresse. Vid den tidpunkt jag började med matlagning fick jag därför många hejarop hemifrån. Min första maträtt, mexikansk pasta, tillagade jag vid 9–10 års ålder. Det blev en succé och maträtten uppkallades efter mig, ”Josefins pasta”.

Berätta mer om Swedish Food Challenge
För några år sedan började jag bli lite irriterad på fusk och fula trix i livsmedelsbranschen. Eftersom jag läst till ingenjör i många år har jag lärt mig att vara källkritiskt och miljömedveten. Jag började fundera på hur jag kunde få kunskap om matens produktionskedja. Jag avgränsade mig till Sverige och bestämde mig för att under en månad utmana mig själv och endast äta mat producerad i Sverige, av svenska råvaror. Jag har genomfört utmaningen i juni och oktober månad 2018, och kommer göra den nu i februari igen. Då har jag haft möjlighet att testa olika årstider.

Beskriv din matfilosofi
Maten ska först och främst vara god! Jag vill inte slösa bort en enda tugga på mat som inte smakar gott. Samtidigt vet jag att kärlek och respekt för råvaror ger bättre kvalité och godare mat. Därför är det otroligt viktigt med råvarornas ursprung och produktionskedja.

Varför är det viktigt att äta svenskodlat?
Jag tycket att det är viktigt av flera olika anledningar, dels av personliga skäl men även ur miljösynpunkt. Jag värnar om djur och natur och tycker att det är fantastiskt att färdas genom Sverige och se alla bondgårdar, åkrar och ängar. Sedan är det också viktigt att äta svenskodlat ur miljösynpunkt, men jag vill betona att det gäller svenskodlat i säsong. Om man te x äter tomater i januari, så kan det vara bättre ur miljösynpunkt att äta tomater från Spanien än svenskodlade tomater som odlats i ett uppvärmt växthus som kräver mycket energi.

Vad är den största lärdomen från projektet Swedish Food Challenge? Hur har det gått, vad har varit mest utmanande?
Den största lärdomen är hur fantastiskt matsverige är. Vi har mycket att vara stolta över och kvalitén på många av våra svenska matprodukter håller väldigt hög standard, jämfört med utländska produkter.

Det har gått bra att äta svenskt i både juni och oktober, men det har varit ganska stor skillnad i utbud. Första veckan i juni var det väldigt svårt, det blev ganska tråkig och enformig mat innan jag fick koll på vilka råvaror jag kunde använda. Men sen tog det fart! I slutet av månaden gjorde jag flera härliga maträtter och det fanns ingenting jag saknade förutom choklad.

I oktober fanns det så otroligt många fina grönsaker, jag förstår verkligen varför det kallas skördefest! Jag har hittat många nya fantastiska råvaror – nakenhavre, svensk quinoa, havtornsjuice, blåbärspulver, kålrot och mycket mer! Jag tycker till och med att potatisen fått en nytändning!

Det tuffaste i utmaningen var att få kunskap om alla produktionskedjor. Jag har ringt runt till väldigt många leverantörer för att fråga hur de tillverkar sina produkter; vart kryddorna kommer ifrån, om de matar sina djur med svenskt foder och om de paketerar sina varor i Sverige osv. Men jag har mötts av så mycket kärlek från de som jobbar med lokalproduktionen så det har varit jättekul.

Vilket är ditt favoritrecept nu i januari?
Grönkålspasta! Jag är väldigt svag för grönkål och pasta (speciellt hemmagjord). Vill man göra den mindre avancerad kan man självklart köpa färdig pasta. När jag inte gör Swedish Food Challenge använder jag kryddor och smaksättare som inte är från Sverige, men ser till att basen är svensk. Det går att göra denna maträtt helt svensk men då får man ta bort salt, peppar och citronskal. Se recept längre ner.

Vem drömmer du om att få laga mat tillsammans med?
Tom Sjöstedt! Vi skulle tillaga Nobelförrätten från 2017 och varmrätten från 2018. Han kan verkligen trolla med svenska råvaror på ett nytt och superspännande sätt!

När ringer väckarklockan?
Den ringer när jag har sovit 8 timmar. För mig är det viktigt att jag sover den tid jag behöver, istället för att sätta väckarklockan på samma tid varje morgon. Jag är igen morgonmänniska, utan har en ganska effektiv morgonrutin för att snabbt komma iväg. Jag äter ofta frukost på jobbet och har en enormt stor tekopp. Den tar nog över en halv liter!

Vad har du på nattduksbordet?
Ett glas vatten, ALLTID ett glas vatten, även om jag sover borta.

Hur ser din helgmorgon ut?
Jag ligger och drar mig och när jag är tillräckligt pigg för att gå upp sätter jag upp hårt i en knut och tar på mig pyjamasbyxor. Frukosten ska helst innehålla surdegsbröd. Har jag riktigt tur har min man (som är en morgonmänniska) varit nere på stan och köpt nybakt bröd. Färskost och tomat och lyckan är total. 

 

Recept Grönkålspasta

Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk rapsolja
200 g grönkål
3 dl vispgrädde

0,5–1 dl pastavatten
150 g riven västerbottenost
flingsalt och nymalen svartpeppar (ej svenskt)
citronskal från 1 citron (ej svenskt)

Pasta:
3 dl vetemjöl
3 dl durumvete
2 ägg
2 äggvitor
2 msk rapsolja
2 tsk salt
några droppar vatten

Pasta:
Vispa ihop ägg, äggvitor och salt i en bunke. Tillsätt mjöl och blanda ihop till en deg. Häll i oljan och knåda degen. Degen blir hård och om det inte går att knåda in allt mjöl, så tillsätt lite vatten. Knåda i ca. 10 min. Lägg sedan degen i en burk med lock, alternativt plastpåse, och ställ in i kylen i 30 min.

Ta ut en del av degen och kavla på mjölat underlag. Skär breda pastastycken och koka i saltat vatten under 3–4 min.

Tillagning:
Hacka gullök och riv av bladen på grönkålen från stjälken. Stek lök och vitlök i 2 msk rapsolja tills löken blir glansig. Tillsätt grönkålen och låt steka de tills den har blivit mindre och något mjuk (ca. 5 min).

Häll i pastavatten och grädde i pannan. Låt det koka upp och rör sedan ner den kokta pastan. Häll i 100 gram riven västerbottenost och citronskal. Salta och peppra efter smak. Servera direkt!